maandag 29 september 2014

King Arthur: de inspirerende teamleider



Al meer dan 1500 jaar wordt er verteld, geschreven, gezongen, gedicht, getekend en gedroomd over King Arthur: de koning die het verscheurde Engeland van de 5de eeuw na Christus opnieuw verenigde en het begrip ‘samenleving’ een geheel nieuwe invulling gaf. De koning die 150 ridders aan één ronde tafel bracht, samen met hen één Camelot schiep, en deugden als vertrouwen, integriteit, discipline en wijsheid nieuw leven inblies.

Als teamleider spreekt hij juist nu tot onze verbeelding, in de 21ste eeuw, waar we met onze post-postmoderne levenswijze behoefte hebben aan een gezonde mix van individualiteit en collectiviteit. We willen een unieke bijdrage leveren en tegelijkertijd deel zijn van een prettig en inspirerend team.

Er zijn letterlijk duizenden boeken over King Arthur geschreven, en het is nog steeds niet helemaal duidelijk wie de ‘echte’ King Arthur nou eigenlijk was. Hoogst waarschijnlijk is de legende gebaseerd op een man die tussen 480 en 550 daadwerkelijk heeft geleefd.

Voorafgaand aan dit schrijven heb ik meerdere boeken doorgespit om de essentie van zijn unieke teamleiderschap te ontdekken. Voor diegenen die graag een van deze boeken willen lezen, bijvoorbeeld voor nader research, beveel ik ‘Arthur, King of the Britons’ van Daniel Mersey aan. Hierin worden een goed historisch overzicht en talloze verdere researchbronnen gegeven. Voor wat de verhaallijn betreft houd ik mij in de volgende blogs aan het onderzoek en het verhaal van Mersey. Jaclyn Kostner schreef eveneens een excellent boek, over leidinggeven aan virtuele (decentrale) teams, onder de titel ‘Knights of the Tele-Round Table’. Ook dit is een echte aanrader.

Graag leid ik je in de volgende 8 blogs door het avontuurlijke en kleurrijke leven van King Arthur als inspirerende teamleider. Ik ga achtereenvolgens in op een van de volgende aspecten:

Arthur de teamleider
  1. Hoe train je een teamleide
  2. Hoe installeer je een teamleide
  3. De eerste 100 dagen
  4. Excalibur als centraal instrument
  5. Hoe blijf je gezond en succesvol
Als team gezond groeien
  1. De ronde tafel van gelijkwaardige partners
  2. Camelot als gemeenschappelijk thuis
  3. Merlijn, de wijze profeet
Het verhaal van King Arthur gaat veel over hem als persoon, als man, als koning, als winnaar en ook als verliezer. Het verhaal biedt niet enkel een happy end, maar handelt net zo goed over de menselijke ellende en de teleurstellingen van het dagelijkse leven. Mijn verhaal over hem richt zich vooral op zijn bijzondere stijl van teamleiderschap; een verhaal dat zeer zeker de moeite waard is!

Voor nu alvast enkele vragen aan jou. Om in de stemming te komen, stel je voor: je bent uitgekozen om vanaf 1 januari van het volgende jaar burgemeester te worden van je huidige woonplaats…
  • Hoe zou jij je daar vanaf nu op gaan voorbereiden?
  • Wie zou je in je team willen hebben?
  • Wat zouden in jouw beleid voor je woonplaats de 3 belangrijkste speerpunten voor het komende jaar zijn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten