maandag 15 september 2014

Zijn alleen boeren gelukkig?

In Nederland lijden jaarlijks circa 900000 werknemers (ongeveer 12% van de beroepsbevolking) aan burn-out gerelateerde symptomen. Deze mensen produceren een doorsnee ziekteverzuim van 189 werkdagen per jaar. Dat zijn ongeveer 9 maanden uitval, gerelateerd aan niet goed verwerkte werkstress. Het leeuwendeel van deze werkstress wordt door relationele problemen veroorzaakt. Door problemen met:
  • Jezelf
  • Je baas
  • Je collega’s
  • Je klanten

We kunnen dus prima stellen dat ongeveer 10% van alle werknemers flink minder productief, innovatief en vaker ziek is omdat de werkgerelateerde relaties er vaak voor zorgen dat het werken in en team soms meer hel dan hemel is.

Een uitermate interessant punt hier is dat het de boeren zijn die in Nederland het minst last hebben van werkgerelateerde burn-out symptomen. De 5 belangrijkste oorzaken voor hun bovengemiddelde veerkracht en burn-out-resistentie zijn de volgende:
  1. Ze hebben geen baas
  2. Ze hebben geen medewerkers
  3. Ze hebben geen collega’s
  4. Ze hebben een zekere regelmaat in hun werk
  5. Ze hebben veel en regelmatige beweging en werken veel in de vrije natuur

Dus? Allemaal weer terug naar vroeger, allemaal boer worden? Of, iets realistischer (maar nog altijd onzin), allemaal zzp’er worden?

Gelukkig zijn er ook talloze voorbeelden van excellente teams, in het bedrijfsleven, in de zorg, in de sport, in het gezinsleven en zelfs op grotere schaal, waar soms duizenden mensen met elkaar grote functionerende teams kunnen vormen. Dit gebeurt echter nooit enkel toevallig! Het kan natuurlijk toeval zijn dat de juiste mensen elkaar vinden en een prachtig team ontstaat. Het is echter nooit toeval dat een team op de lange termijn een gezond en succesvol team blijft, laat staan een steeds sterker team wordt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten