maandag 13 oktober 2014

King Arthur: van kind tot koning


Arthur werd geboren als zoon van Koning Uther Pendragon en Lady Igraine. Hij was kleinzoon van Constantijn II, een van de laatste Romeinse Britten. Constantijn was zelf eveneens een man van eenheid, en hij had zijn leven ingezet om de Britten te beschermen tegen de uiterst moordlustige Saksen. Deze Saksen wilden niets liever dan heel Engeland op barbaarse wijze onderwerpen aan hun nietsontziende ijzeren vuist.

Toen Arthur geboren werd was Merlijn, een druïde en wijze profeet, een van de raadgevers van Koning Uther. Merlijn nam Arthur al tijdens diens jongste jaren onder zijn hoede. Zo kon Merlijn hem een gezonde opvoeding geven, ver van de verlokkingen en intriges aan het hof. De kleine Arthur werd in huis geplaatst bij een eenvoudige maar zeer rechtvaardige ridder: Ector. Ector was een echte Kelt, en zijn voorvaderen regeerden al ver voor Christus over de Britse eilanden. Hij was getrouwd met Livinia, een wijze vrouw van Romeins adellijke afkomst. Ze woonden in de buurt van het huidige Bath, ver weg van Londinium, in een landelijke omgeving. Ector en Livinia hadden ook een eigen zoon, Kay, en ze voedden Arthur samen met hem op, als ware hij hun eigen zoon. 

Zij gaven de volgende 9 deugden mee aan Arthur:
  1. Vaderschap
  2. Moederschap
  3. Betrouwbaarheid
  4. Discipline
  5. Dienstbaarheid
  6. Moed
  7. Zelfbewustzijn
  8. Wijsheid
  9. Integriteit

Wil jij een succesvolle teamleider worden, of andere jonge teamleiders opleiden, dan zijn deze elementen voor de karaktertraining zeker de moeite waard.

Tegelijkertijd werd Arthur bewust opgeleid om:
  • In teamverband te werken
  • Zijn lichaam super fit te houden
  • Zijn vakmanschap constant te onderhouden en verder te ontwikkelen
  • Met macht en autoriteit om te gaan
  • Een levensstijl van discipline te ontwikkelen

Een mooi beeld: een teamleider van koninklijke afkomst, die door een echte heer en dame wordt opgevoed, om een dienaar van velen te worden!

Een groot denker en leider uit dezelfde tijd is Benedictus van Nursia, de stichter van talloze kloosters. Ook hij is een inspirator voor Europa. 1500 jaar geleden beschreef hij het fenomeen macht als volgt: ‘macht is de vrijheid om te dienen’. Een teamleider heeft dan ook vooral deze instelling nodig: ‘de bereidheid leiding te geven, en tegelijkertijd met heel zijn hart en verstand de verantwoordelijkheid te nemen om de mensen in zijn team te dienen’.

Welke deugden wil jij dit jaar ontwikkelen om als teamleider nog meer aan natuurlijke autoriteit te winnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten