woensdag 20 april 2011

Wie ben ik?

In mijn coachingspraktijk komt deze vraag vaak op tafel. Sterker nog, het is eigenlijk altijd de start van het coachingsproces. Het is belangrijk om te weten wat je talenten, persoonlijkheidssterktes, valkuilen, motiverende omstandigheden en waarden zijn, voordat je een ontwikkelplan opstelt. Zo’n plan is bedoeld om bijvoorbeeld knelpunten in je functioneren aan te pakken of antwoord te geven op de vraag: waar wil ik naartoe?

Met christen-trainers en coaches bespreek je de wie-ben-ik-vraag, vaak ingebed in een breder thema, namelijk je roeping vinden. Alsof het al niet moeilijk genoeg is om gewoon een leuke baan te vinden die bij je past, komt dit zware woord ‘roeping’ er voor christenen ook nog eens bij. Wat wil God van me? Welke plek is er voor mij?

Inspirerend op dit vlak is de korte preek van Henri Nouwen die hij hield in de Crystal Cathedral. Met veel passie betoogde hij dat we niet zijn wat we doen of wat we hebben, maar dat we het geliefde kind van God zijn. Dit werkte hij verder uit door te stellen dat wij net als Jezus door God de Vader zijn Gezien, Gezegend, Gebroken en Gegeven. We zijn gezien, uitgekozen door God, zijn uniek in zijn ogen en mogen weten dat God goede dingen over ons zegt, oftewel ons zegenen wil. Ook de gebrokenheid in onszelf en tussen mensen maakt deel uit van ons leven. Als we deze gebrokenheid kunnen ‘omarmen’ en de moed hebben of krijgen om ons kruis op te pakken, kan deze loutering en zuivering van onze gebrokenheid tot zegen zijn voor onszelf en anderen. Ten slotte worden we ook gegeven: allereerst voor en aan anderen om vrucht te dragen; en dat hoeft niet hetzelfde te zijn als succesvol!

Het zijn maar een paar woorden: ‘het geliefde kind van God zijn’, maar ze vormen voor mij wel het ultieme vertrekpunt bij de beantwoording van de wie-ben-ik-vraag. Het is de bron, het geeft lucht en licht.

Je talenten, sterktes en dergelijke in kaart brengen en doordenken, en keuzes en plannen maken is dan nog steeds nodig. Maar het staat niet los van je roeping, maar maakt er onderdeel van uit! Wanneer jij je unieke, van God gekregen en motiverende talenten inzet, mag je ervan uitgaan dat je bent zoals God je bedoeld heeft!
Ik kwam nog een mooie uitspraak van kardinaal Godfried Danneels tegen:

,,Roeping komt als het ware met de dagen mee in mijn leven; ze groeit door heel eenvoudige gebeurtenissen, mensen en dingen.’’

Dat mag je enige ontspanning geven, even pffff in deze wereld van stress, ook als het gaat om het vinden van de perfecte baan. Het stelt je ook gerust dat je identiteit en roeping zich ontwikkelen in de dagelijkse gang der dingen. Het is dan wel zaak dat je al je zintuigen openzet en die eenvoudige gebeurtenissen ook daadwerkelijk opmerkt en regelmatig overdenkt. Waar ben en heb ik deze week Gezien, Gezegend, Gebroken en Gegeven?

Tjeerd Boersma

2 opmerkingen:

  1. waarom moeten wij nog gezegend worden als wij al door God Gezegend zijn? Wie zegt dat wij 'Gebroken' en 'Gegeven' zijn? Door wie of wat zijn wij 'Gebroken'? Door wie of wat zijn wij 'Gegeven'' en aan wie of wat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn gezegend wil zeggen verzekerd van G.Ds interventie en Liefde. Dat zijn we voor de eeuwigheid, maar we zoeken er als tekortschietende mensen telkens opnieuw naar dat bevestigd te zien. Daarom elke dag opnieuw zegening.
      We zijn gebroken in de betekenis van we zijn anders dan oorspronkelijk ontworpen in Eden. We hebben de continue neiging om de wereld centraal te stellen waar G.D dat zou moeten zijn.
      We zijn Gegeven aan de wereld om daar dat te doen wat alleen wij kunnen. G.D riep ons te leven. Hij kende onze naam lang voor wie dan ook wist dat we kwamen. Wij zijn deel van Zijn voortdurende verlangen naar verzoening en heling van de scheuren van Eden en de pijn die daar uit vloeide.
      Roeping en identiteit zijn de wegen waarlangs we uitvinden wat wij alleen kunnen toevoegen.

      Verwijderen