woensdag 21 januari 2015

Een gezond team: Merlijn de wijze profeet!

Merlijn speelt in nagenoeg het hele leven van Arthur een belangrijke en unieke rol. Niet de belangrijkste, Arthur verdeelde zijn aandacht immers bewust over meerdere raadgevers. Merlijn was een zeer begaafde en tegelijkertijd zeer integere, loyale man. Een combinatie van eigenschappen die je niet zomaar tegenkomt. Vaak trekken gelijksoortige mensen elkaar trouwens aan. Narcistische leidinggevenden hebben vaak narcistische raadgevers. Manipulatieve leiders, manipulatieve raadgevers. Angstige leiders, angstige raadgevers. Net als dat het volk vaak het leiderschap heeft dat ze (onbewust) wensen en verdienen, zo heeft – in de regel – ook elke leidinggevende de raadgevers die hij verdient.

Uther Pendragon had bijvoorbeeld Morgan le Fay, een halfzus van Arthur, als raadgeefster. Net als hij was ook zij bezeten van de lust naar macht en bezat ze een grote voorliefde voor sadisme. Die twee hadden een haat-liefdeverhouding, waardoor ze levenslang met elkaar verbonden bleven en elkaar steeds opnieuw omlaag trokken in een nietsontziende, totale vernietiging. Arthur, met zijn intellectuele interesses, leergierigheid, integriteit en loyaliteit, trok dus ook een raadgever als Merlijn aan, die over veelal dezelfde karaktereigenschappen beschikte.

De invloed die Merlijn op Arthur had was daarom ook een uiterst positieve. Maar wat was Merlijn nou voor een persoon? Er zijn hele boeken over hem geschreven, ik beperk me hier echter even tot een kenschets van hem. Merlijn was een:
  • intellectueel die zijn leven lang nieuwsgierig en leergierig bleef;
  • meester in wijsheid, die een scherp verstand combineerde met liefde en toewijding;
  • excellente coach die door series van vragen zijn pupillen stimuleerde om zelf na te denken en eigen creatieve oplossingen te bedenken;
  • heelmeester die als arts zowel de psyche als het lijf van de mens begreep en zijn leven lang studeerde om ook als arts te blijven groeien in zijn meesterschap;
  • spirituele man die bewust niet geloofde in bovennatuurlijke tovenarij, maar wel oog en hart had voor de wonderen van de schepping;
  • uitermate trouwe vriend, die bereid was zijn leven te geven voor de mensen aan wie hij toegewijd was;
  • man van moed en dienstbaarheid: terwijl hijzelf geen krijger was, ging hij bijvoorbeeld wel altijd met King Arthur mee op diens veldtochten, daar was hij zowel een belangrijk strateeg, raadgever alsook arts die de gewonden verzorgde, het lazaret organiseerde en stervenden begeleidde.

Maar waarom zou je in de 21ste eeuw een soort Merlijn in je team willen hebben, die meer indirect (als raadgever en personeelsontwikkelaar) dan direct (bijvoorbeeld als verkoper of productiemedewerker) bijdraagt aan het succes van het team? Simpel, wanneer je als teamleider een gezond team wilt bouwen, dat zowel op de korte termijn als op de lange termijn productief is, dan zal je zowel in de effectiviteit en creativiteit van de productie moeten investeren, alsook in de kwaliteit en de motivatie van je medewerkers.

Daarbij kan een merlijnachtige raadgever een ideale aanvulling zijn die het succes van je team vergroot. Dat hoeft trouwens geen fulltimebaan te zijn. Het kan ook een deeltaak van een in dat opzicht begaafd teamlid zijn. Hier volgen enkele mogelijke kwalificaties aan welke een merlijnachtige raadgever zou moeten voldoen, gevolgd door enkele mogelijke deeltaken.

Kwalificaties:
  • Scherp verstand en leergierige instelling
  • Vaardige strateeg en creatieve denker
  • Sterk ontwikkelde coachingskwaliteiten
  • Zeer hoog commitment ten opzichte van de teamleider, de medewerkers en de missie van het team
  • Assertief en dienstbaar tegelijkertijd

Deeltaken:
  • Bewaker en inspirator van de kernwaarden van het team (rol van de profeet)
  • Medeontwikkelaar van de missie, visie en strategie (rol van de strateeg)
  • Coach en mentor van de medewerkers, om persoonlijke en vakkundige groei te blijven stimuleren (rol van de trainer)

Aan jou de volgende 3 vragen:
  1. Wie kan in jouw team de rol van Merlijn goed op zich nemen?
  2. Wie kan deze persoon hiertoe verder opleiden, zodat hij of zij in de komende jaren hierin verder kan groeien?
  3. Hoe zou jij deze Merlijn-rol in jouw team kunnen introduceren en invoeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten