zondag 11 januari 2015

Een gezond team: Camelot als gemeenschappelijk thuis

Toen Arthur High King werd betrok hij bewust niet het koningskasteel van zijn gestorven vader Uther Pendragon. Laatstgenoemde droeg immers volledig andere waarden uit en praktiseerde een totaal andere leiderschapsstijl. Uther regeerde vooral door middel van macht, angst en manipulatie. Hij behaalde daarmee trouwens eveneens grote overwinningen, maar was nooit een leider die op grond van vertrouwen door zijn medewerkers gevolgd werd. Arthur had een gecombineerde Romeins-Keltische opvoeding genoten en geloofde heilig in de hem bijgebrachte waarden als: rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, discipline, passie, leergierigheid en vriendschap...

Ector en Livinia hadden hem (ook al waren ze zijn surrogaatouders) het onbetaalbare geschenk van gezond vaderschap en moederschap, van gezond man- en gezond vrouw-zijn meegegeven. Hierdoor kon een gezond zelfbeeld groeien in de kleine en later volwassen Arthur.

Zodoende was het belangrijk om een nieuw koningskasteel te bouwen. Een kasteel dat Arthurs waarden zou weerspiegelen. Dit werd Camelot: een kasteel in het midden van het land, voor iedereen goed bereikbaar en een symbool van alles waarvoor het nieuwe koninkrijk stond. Volgens de legende bouwde Arthur het kasteel vlakbij Glastonbury, een van de meest heilige plekken in Brittanniƫ (voor zowel de Kelten als de christenen van die tijd). Ook dit toonde dus hoe strategisch deze keuze was.

Om te beginnen vroeg Arthur alle koningen en ridders van de ronde tafel om stenen en hout uit hun eigen koninkrijk te verzamelen en naar bouwplaats van Camelot te brengen. Daarmee werd het kasteel niet enkel symbolisch maar ook letterlijk een kasteel en stad van allen. Camelot groeide uit tot een thuis voor alle 150 ridders. Steeds wanneer ze bij elkaar kwamen, brachten ze hun zwaard en schild mee en namen ze plaats op hun plek aan hun ronde tafel in hun Camelot, waar ze hun zwaard voor zich neerlegden op de tafel. Een thuis waar ze alle 150 trots op waren!

Vandaag de dag praten we over ‘company-pride’, dit is een noodzakelijk element voor het succes van een bedrijf: ervoor zorgen dat zo veel mogelijk medewerkers oprecht trots zijn op hun bedrijf. Ze praten dan niet meer over ‘het bedrijf waar ik werk’, maar veeleer over ‘mijn bedrijf’. Bedrijven waar je dit sterk bij ziet, om maar even 2 alom bekende voorbeelden te gebruiken, zijn bedrijven als Apple en Google. Camelot werd ook gebouwd om dit company-prideprincipe te stimuleren. Regelmatig werden er grote toernooien georganiseerd, waar minimaal een keer per jaar alle 150 ridders met hun aanhang een week bij elkaar kwamen om:
op een informele manier vriendschappen te sluiten en te onderhouden;
door spel en uitdaging elkaar scherp te houden;
samen na te denken over de belangrijkste thema’s.

Hoe bouw je jullie eigen Camelot?

1. Design samen met je team jullie gemeenschappelijke:
  • Kernwaarden en normen
  • Rituelen
  • Missie en passie
  • Visie en strategie
2. Schep gemeenschappelijke symbolen, zoals:
  • Een motto
  • Een eenduidige ‘corporate identity’
  • Een WhatsApp-groep
  • Een LinkedIn- of Facebook-groep
  • Een speld of andersoortig symbool
3. Organiseer toernooien, zoals:
  • 2 keer per jaar een creatieve heidag
  • 1 keer per jaar een barbecue, kerstdiner, marathon, chocolade- of wijnproeverij, etc.
  • 1 keer per maand een creatieve borrelmiddag, sportavond of iets dergelijks
  • 1 keer per maand een ‘war-room-meeting’
Samengevat: als teamleider ben je de aangewezen persoon om samen met je team een gezond en inspirerend thuis op te bouwen en dit met leven te vullen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten