maandag 1 december 2014

King Arthur: hoe blijf je gezond

King Arthur trouwde met Guinevere en leefde nog lang en gelukkig! Eh, wacht heel even… Jammer genoeg voor King Arthur, liep het allemaal net even anders. Enerzijds vertelt het verhaal van King Arthur ons veel over hoe je op succesvolle wijze teams leiding kunt geven en over hoe je gezond blijft. Anderzijds laat het verhaal ook zien hoe je alsnog helemaal de weg kunt kwijtraken.

Laten we beginnen met het positieve deel. Hoe bleef King Arthur de eerste 20 jaar van zijn koningschap zo gezond en succesvol? Ik herken op dit punt 3 bronnen van ‘gezond-makend, levend water’:

1. De bron van inspirerende relaties
2. De bron van karaktertraining
3. De bron van meesterschap

1. De bron van inspirerende relaties
Gedurende zijn jeugd namen bijvoorbeeld zijn pleegouders Ector en Livinia die plaats in. Daarnaast deed Merlijn al snel zijn intrede in Arthurs leven, en bleef vervolgens ook levenslang zijn adviseur. Bovendien waren er meerdere ridders van de ronde tafel, zoals Walewein en Parzival, die als beste vrienden steeds aan zijn zijde stonden, en samen met Arthur vochten om Brittannië te vrijwaren van plunderaars. Naast Merlijn de profeet had ook bisschop Lucius een speciale plek in Arthurs leven. Arthur was dus zeer goed in staat om vriendschappen te sluiten en deze op lange termijn te onderhouden. Tegelijkertijd zeggen zijn relaties ook veel over zijn leergierige instelling, over de wijze waarop hij continu openstond voor feedback.

2. De bron van karaktertraining
Arthur bleef zijn leven lang leergierig en dienstbaar. Hiervoor werd natuurlijk reeds in zijn jeugd een stevig fundament gelegd, maar het behoeft ook wilskracht om een levensstijl van discipline vast te houden. In Arthurs omgeving werden de meeste koningen vanaf hun 30e levensjaar dik en lui, en baadden steeds matelozer in de geneugten des levens zonder daar een dagelijkse ‘fitnesstraining’ tegenover te zetten. Arthur had daarentegen een levensstijl van gezonde maat. Hierbij waren zijn vrienden, die hem positief beïnvloedden, een echte ondersteuning.

3. De bron van meesterschap
Een meester worden is een vak apart. Een meester blijven is een kunst. Arthur beheerste deze kunst door dagelijks zijn werk uit te voeren met een sterke focus, en een commitment aan kwaliteit te maken. Hij bleef tot op hoge leeftijd dagelijks zijn vechtkunsten trainen en leverde regelmatig nieuwe meesterstukken wat betreft koningschap; door Camelot uit te bouwen, nieuwe allianties te sluiten en de Saksen te temmen.

Maar dan toch…?! Waar ging het uiteindelijk alsnog mis met King Arthur? Wat voor fatale fouten maakte hij? Ten eerste koos hij de verkeerde vrouw als levenspartner. Guinevere was beeldschoon en had een scherp verstand, maar tegelijkertijd was ze nooit tevreden, ze reageerde vanuit zelfmedelijden en bleek een slechte raadgeefster, zelfs een intrigant. Uiteindelijk ondermijnde ze het vertrouwen, een van de kernwaarden waarop het koninkrijk van King Arthur was gebouwd. Onder andere door Arthurs teleurstelling in Guinevere nam hij meer en meer impulsieve, foute beslissingen.

Ten tweede vergat Arthur nieuwe, jonge raadgevers te vinden. De meest belangrijke raadgevers van Arthur waren een stuk ouder dan hij. Toen hij de 50 naderde, stierven zijn raadgevers een voor een. Zijn fout bestond daaruit dat hij niet voor een volgende generaties wijze mannen en vrouwen om hem heen had gezorgd. Toen hij dus steeds meer emotionele beslissingen nam, zoals het op zoek gaan naar de Heilige Graal en andere zinloze ondernemingen, was er niemand om hem eens goed op zijn donder te geven! Ook al stierf Arthur als een held, de laatste jaren van zijn leven waren weinig heldhaftige jaren.

Samenvattend: hoe kun jij als teamleider gezond en succesvol blijven?
  • Bouw en onderhoud de juiste gezonde relaties, met mensen die je raadgevers en/of vrienden zijn.
  • Blijf een leergierig mens, oefen jezelf in een levensstijl van gezonde maat en dienstbaarheid.
  • Breid je meesterschap voortdurend uit, blijf in training en lever regelmatig nieuwe meesterstukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten