maandag 24 november 2014

King Arthur: Excalibur als centraal instrument


Het Koningszwaard was het wapen en teken van King Arthur. Tijdens de eerste 100 dagen van zijn koningschap was dit zwaard, dat hij uit de rots had getrokken, zijn vaste compagnon in het verenigen van alle Britse koningen en het verjagen van de plunderende hordes van de Saksen, de Picten en de Ieren.

Op een mooie lentedag verscheen buiten Camelot de ridder Pellinore, een reus van een man die geestelijk even de weg was kwijtgeraakt. Pellinore zocht een (niet-bestaande) draak om deze te verslaan. Hij had zijn kamp in de bossen buiten Camelot opgeslagen en daagde iedere ridder die bij hem in de buurt kwam uit tot een gevecht. Hij wilde niet dat iemand anders ‘zijn draak’ zou vinden en doden.

Arthur kreeg medelijden met de man en reed samen met Merlijn naar hem toe. De ietwat doorgedraaide Pellinore ging hierop gelijk tot de aanval over. In het daaropvolgende gevecht met Arthur, wist laatstgenoemde maar net stand te houden. Op een gegeven moment sloeg Pellinore zelfs het zwaard van Arthur doormidden. Merlijn hypnotiseerde Pellinore snel, waardoor die ter plekke in een diepe slaap viel en al vlug als een grote beer op de grond lag te snurken. Merlijn nam Arthur mee naar een meer. In het midden van het meer bewoog het water plotseling en steeg een vrouwenhand op uit het water. Zij hield een wonderbaarlijk zwaard vast. Merlijn stuurde Arthur in een roeibootje het meer op om het zwaard in ontvangst te nemen. Aangekomen bij het wonderlijke zwaard, keek hij in het stralende gezicht van ‘the Lady of the Lake’ (heerseres over alle wateren). Ze zweefde onder water in zuiverwit linnen, en was gekomen om King Arthur een nieuw wapen en instrument te schenken: het zwaard Excalibur! Arthur bedankte haar hartelijk. The Lady of the Lake verdween weer en Arthur roeide terug naar de oever waar Merlijn stond te wachten.

Excalibur werd vanaf die dag het instrument en teken van King Arthurs koningschap. Waarvoor stond dit machtige zwaard nu? In essentie voor de volgende 2 onontbeerlijke elementen van leiderschap:

1. Wijsheid
  • Excalibur verenigde meerdere co-essentials (2 elementen van 1 grotere waarheid)
  • Vrouwelijkheid (het zwaard is een geschenk van the Lady of the Lake)
  • Mannelijkheid (het zwaard behoort toe aan King Arthur, de High King)
  • Heersen en dienen
  • Gerechtigheid en barmhartigheid
  • Eenheid en verscheidenheid

2. Vertrouwen
  • Als een zwaard met de punt naar beneden staat, vormt het een ‘T’, die staat voor ‘trust’
  • Excalibur was hét teken van vertrouwen, en juist op vertrouwen heeft King Arthur zijn hele koningschap gebouwd. Het gaat eigenlijk om een vijfvoudig vertrouwen:
      • Vertrouwen in jezelf als teamleide
      • Vertrouwen in je medewerkers
      • Vertrouwen van je medewerkers in jou als teamleider
      • Vertrouwen van je medewerkers in elkaar
      • Vertrouwen van ieder teamlid in de missie van het team


Een tweetal afsluitende vragen aan jou:
  1. Wat zijn de belangrijkste co-essentials van jouw kernwaarden, die jou aandrijven?
  2. Welke van de 5 elementen van vertrouwen zijn bij jou en jouw team al ver ontwikkeld? En welke hebben nog jouw creativiteit en aandacht nodig?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten