zondag 9 november 2014

King Arthur: de eerste 100 dagen

Een goede opvoeding, opleiding, training en een correcte en zinvolle installatie vormen een excellente start. Maar het garandeert natuurlijk niet dat een teamleider aan natuurlijke autoriteit wint, een autoriteit die zijn teamleden hem graag en vrijwillig geven...

De onderneming Gore (die onder andere Goretex ontwikkeld heeft) is een van de meest succesvolle organisaties in het opleiden, installeren en begeleiden van haar eigen teamleiders. Hoewel de onderneming bestaat uit meer dan 10000 medewerkers, bestaat elke productie-eenheid nooit uit meer dan 150 medewerkers, waarbinnen nooit meer dan 3 leidinggevende niveaus bestaan (directeur, afdelingshoofden en teamleiders). Elke teamleider heeft maximaal 15 medewerkers onder zich, die hij coacht en aan wie hij als voorbeeld leidinggeeft. Iedere medewerker binnen de gehele organisatie heeft te allen tijden 2 mentoren. Ten eerste: zijn directe leidinggevende, die als taak heeft hem te helpen zich optimaal verder te ontwikkelen. Ten tweede: een andere leidinggevende die hem als meer neutrale mentor terzijde staat.

Gore beschouwt hun mensen als exceptioneel waardevol, en investeert veel in de verdere opleiding van werknemers en de identificatie met de gemeenschappelijke normen en waarden. Ook wordt veel waarde toegekend aan het groeiproces dat leidt tot natuurlijk leiderschap. Zo word je pas als teamleider, afdelingshoofd of directeur geïnstalleerd, wanneer je collega’s jou bevestigen in je competentie en natuurlijke autoriteit.

King Arthurs eerste 100 dagen als koning geven ons een mooi inzicht in een serie slimme stappen, 7 in getal, die eraan bijdragen dat een teamleider binnen 3 maanden goed in het zadel komt te zitten. Je hoeft ze uiteraard niet allemaal te realiseren, maar bekijk ze eens rustig en vraag je daarbij af: ‘Welke stappen zouden in mijn situatie slim en wijs zijn?’

1. Los oude vetes op:
Verzamel wijze raad binnen en buiten je team om een goed inzicht te krijgen in de onopgeloste conflicten binnen je team. Neem vervolgens de tijd om deze binnen de eerste 100 dagen concreet op te lossen. Zorg voor een heldere en realistische verzoening, of zet de mensen die in conflict met elkaar zijn eruit.

2. Geef ieder een eigen unieke plek:
Intrinsieke motivatie blijft langdurig behouden, zolang ieder teamlid zijn eigen talenten kan inzetten, zijn unieke plek kan innemen en een zinvolle bijdrage kan leveren aan een inspirerende missie.

3. Bouw een ‘Camelot’:
Een team heeft een thuis nodig, waar eenieder zijn bijdrage aan levert en waar eenieder respect en vertrouwen ervaart. Als team heb je gemeenschappelijke rituelen nodig, die je er regelmatig aan herinneren dat je samen ergens voor staat.

4. Ga de ‘power-struggle’ direct aan:
Nodig de mensen die jouw autoriteit bewust niet willen accepteren en zelfs proberen te ondermijnen uit om hun subversieve acties te stoppen, en samen met jou aan een zinvolle toekomst te bouwen. Pak ze duidelijk en in het openbaar aan als ze hier niet op willen reageren. Als iemand ervoor kiest desalniettemin een subversieve manipulator te blijven: zet deze persoon dan snel en duidelijk uit het team.

5. Zorg voor een uitgesproken commitment:
Vertrouwen is de essentiële basis voor elke vorm van succesvolle samenwerking. Zorg ervoor dat jij en je gehele team een goede basis voor wederzijds vertrouwen creëren door een commitment uit te spreken ten aanzien van jou als teamleider, elkaar als teamleden en jullie missie als team!

6. Bouw strategische partnerships buiten je team:
Om je missie succesvol te realiseren heb je buiten je team strategische partners nodig, die net zoals jij geloven in jouw missie. Zolang er mensen zijn op aarde, zullen er ook mensen en organisaties zijn die jou als hun ‘vijand’ beschouwen. Koning Salomo zegt daarover in Prediker 4 vers 12: ‘iemand die alleen is kan zich niet verdedigen wanneer hij aangevallen wordt, maar met zijn tweeën houd je stand. Een koord dat uit drie strengen is gevlochten, is niet snel stuk te trekken’!

7. Bouw eenheid in en rondom je team:
De eerste 100 dagen zijn bij uitstek geschikt om te werken aan herstel, vertrouwen en gezonde allianties. Wanneer die 3 maanden uitermate goed geïnvesteerd zijn, is het daarna goed mogelijk om 3 jaar zeer productief te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten