zondag 29 juni 2014

6 fabels rondom teambuilding

Kent u dit gevoel: dat heb ik al vaak gehoord en daarom zal er wel een element van waarheid in zitten. Zo dwarrelen er heel wat fabeltjes rond in de management wereld, omdat ooit iemand het een of het ander heeft beweerd. Bijvoorbeeld: Wie zegt eigenlijk dat zelfsturende teams in de Nederlandse context effectief zijn?

Hier enkele van de bekendste fabels rondom teams en effectiviteit.

1. Harmonie helpt
Fabel: zo weinig mogelijk conflict helpt om een sterk team te bouwen.
De realiteit: een bont team dat zijn conflicten goed managed, is innovatiever en productiever.

2. Regelmatig vers bloed zorgt voor een beter team
Fabel: regelmatig nieuwe mensen in het team zorgen voor innovatie en een frisse sfeer.
De realiteit: hoe langer de teamleden samen werken als een intacte groep, hoe productiever ze zijn.

3. Groter is beter
Fabel: grotere teams hebben meer resources en des te meer mensen met verschillende achtergronden, des te beter de acceptatie van de oplossingen die het team bedenkt.
De realiteit: kleine teams zijn effectiever, minder frustrerend en werken veel stimulerender voor de deelnemers dan het geval is bij grotere teams.
                       
4. Face to face interactie is niet meer nodig
Fabel: door de nieuwe internet en social media mogelijkheden kun je net zo goed in een team werken waar iedereen op afstand woont.
De realiteit: teams moeten elkaar zien en beleven in de tastbare wereld, gedurende het begin, te midden en aan het eind van een project. Face to face interactie is noodzakelijk voor effectiviteit.

5. Succes hangt volledig af van de teamleider
Fabel: de kwaliteit van de teamleider is essentieel voor het succes van het team.
De realiteit: 60% van het teamsucces ligt in het creƫren van optimale werkcondities, 30% van het teamsucces ligt in de optimale start van het team en 10% van het teamsucces ligt in de coachende vaardigheden van de teamleider.

6. Teamwork is magie!
Fabel: breng top mensen bij elkaar, laat ze zelf aan de slag gaan met enkele basis voorwaarden en ze zullen succesvol zijn.
De realiteit: een top team dat top presteert, heeft een excellente voorbereiding, vorming en coaching nodig om tot dit resultaat te komen en op dit niveau te blijven.


Deze 6 punten stammen van J. Richard Hackman, Professor voor Organisational Psychology in Harvard University, en zijn terug te vinden in het boek: ‘Collaborative Intelligence’, Berrett-Koehler 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten