dinsdag 7 februari 2012

Zuid Afrika
















Albert Hoekstra en ik zitten in het "Koopmanshuis" in Stellenbosch, in Zuid Afrika. Het is hier 35 graden, en dat terwijl het in Nederland -18 is. Dit is ook meteen de reden dat we een dag aan onze reeds zeer inspirerende reis vastplakken, de vliegtuigen zijn op Schiphol vastgevroren.

Naast het leren van geduld, betekend dit ook een dag extra om na te denken en de bijna afgelopen reis te evalueren. Dit was onze tweede reis naar Zuid Afrika, om als xpand te ontdekken hoe we mee kunnen bouwen aan dit fantastische land. Een land met 47 miljoen mensen, 11 talen, een lange en bewegende geschiedenis, flinke uitdagingen, en fantastisch mooie mensen.

Er zijn hier twee grootte uitdagingen waar wij onze knowledge en capaciteiten graag voor willen inzetten :

1.    Hoe kunnen jonge mensen hun talenten ontdekken en een duidelijk perspectief voor een beroep of een studie ontwikkelen? Deze nieuwe staat, Zuid Afrika heeft de laatste jaren keihard gewerkt om voor zoveel mogelijk jonge mensen een opleiding mogelijk te maken. En hoewel er enorm veel gerealiseerd is, moet er nog heel veel verwezenlijkt worden. Juist daarom is het zo belangrijk dat, wanneer jonge mensen gaan studeren of een beroepsopleiding doen, ze in ieder geval de juiste keuzes maken. De afgelopen week hebben Janny Budding en Thimo Kooiman leeraren getraind om ons xpand programma "One 2 Be" in te gaan zetten op scholen en bij Jeugd organisaties. In de komende 2 jaren gaan we deze train the trainer cursussen nog meerdere keren geven.

2.    Hoe kan in Zuid Afrika een gezonde manier van leidinggeven ontstaan? En wel in alle delen van de samenleving en op alle niveau 's. Allereerst moet ik zeggen dat wij in de laatste 2 reizen vele zeer bevlogen en hoog opgeleide professionals hebben ontmoet, die een groot hart hebben voor hun eigen land. Kortom, leiders die niet alleen mooie verhalen vertellen, maar zich volledig inzetten om dit land op te bouwen en sterk te maken. Leiders van alle huidskleuren. Wij vroegen ons af, of we als Nederlands trainingsbureau hier nog wel wat kunnen toevoegen. Dat blijkt absoluut wel zo te zijn. Vooral het thema leiderschap vanuit  competenties en een gezond karakter blijkt een top thema.

Na deze laatste 7 dagen in dit prachtige land met zoveel interessante uitdagingen, gaan we met nog meer enthousiasme aan de slag in ons eigen Nederland. Want, ook wij kunnen iedere dag weer opnieuw een bijdrage leveren door de mensen die we leidinggeven te bemoedigen, met hun samen onze eigen uitdagingen aan te gaan, en zeker ook de samen gehaalde resultaten te vieren.

Zelf geniet ik enorm van dit soort ontmoetingen, die ons leven steeds weer verrijken. Welke ontmoetingen, in de laatste week, hebben jou uitgedaagd om nieuw te denken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten