woensdag 4 januari 2017

Hoe bouw ik een toekomstbestendige organisatie?

Vrijwel elke maand bereikt ons een nieuw bericht vanuit de globale samenleving, met een zodanige impact, dat we in principe geen idee meer hebben hoe onze eigen samenleving en economie er volgend jaar uit zullen zien. Alleen al in dit jaar:
  • 60 miljoen vluchtelingen in en rondom Europa
  • Brexit
  • Wereldwijde hackeraanvallen met miljarden schade
  • De Amerikanen die volledig onberekenbaar zijn
  • Razendsnelle ontwikkelingen in de gezondheidswereld
En zo kunnen we doorgaan met een bijna eindeloze reeks van positieve en negatieve erupties.

Hoe bouw je dan een toekomstbestendige organisatie, als je geen idee hebt hoe de toekomst eruit gaat zien?  

5 tips voor het bouwen van een toekomstbestendig team.

Hier enkele tips, die wij samengesteld hebben uit de meest recente literatuur en onze internationale ervaring in het begeleiden van bedrijven en organisaties, in-house strategie en organisatie ontwikkeling.
  1. Definieer een zinvolle, inspirerende en realistische missie! Hoe gaan wij bijdragen aan het succes en de gezondheid van welke klanten en stakeholders?
  2. Bouw een veerkrachtige organisatie, die in staat is met allerhande economische en innovatieve erupties en turbulenties constructief om te gaan.
  3. Investeer in veerkrachtige en competente leidinggevenden, die voorbeeld zijn voor alle professionals in je organisatie.
  4. Reduceer de complexiteit van je organisatie en processen. Sinds 1960 is de complexiteit van bedrijven en organisaties 36x complexer geworden. Dit heeft niet alleen tot monsterachtige control-systemen geleid, maar ook tot zinloze complexiteit. Reduceer op alle niveaus, naar meer eenvoudige en inzichtelijke processen.
  5. Kantel je organisatie van proces- en interne gerichtheid, naar klantgerichtheid op alle niveaus.  

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten