vrijdag 23 september 2016

Teamdialoog: Conflict als gemiste kans!


Sociaal-emotionele conflicten op het werk dragen niet alleen negatief bij aan de persoonlijke maar ook aan de groepsprestaties. Ook zorgt het voor minder betrokkenheid en tevredenheid bij het werk. Dit kan verzuim en verloop bevorderen.

Teams die conflict- en dialoogvaardig zijn, presteren beter.
Om effectief om te gaan met weerstand dien je de negatieve spiraal te doorbreken. In plaats van te vechten, erken je het verzet van de ander en ga je ermee aan de slag. Dat kan door bewust de positieve in plaats van de negatieve cirkel van weerstand in werking te stellen.
Hoe je dat doet? Door je te focussen op de 5 ontmoetingspunten uit de positieve cirkel: aanvoelen, aanmoedigen, verhelderen, erkennen en reageren.
  1. Aanvoelen. Hoe eerder je weerstand signaleert, hoe kleiner de kans dat je in de negatieve spiraal komt.
  2. Aanmoedigen. Ruimte maken voor bezwaar van de ander.
  3. Verhelderen. Probeer door vragen te stellen de weerstand zo helder mogelijk te krijgen. Stop pas met vragen stellen als je de weerstand helemaal denkt te begrijpen.
  4. Erkennen. Om zeker te zijn dat je de ander hebt begrepen, vat je in eigen woorden samen.
  5. Reageren. Alle stappen goed doorlopen? Dan heb je recht verworven om jouw eigen standpunt naar voren te brengen.
Het stellen van goede vragen en het bouwen aan dialoog zijn hierbij cruciaal.

Wil je je vaardigheden ontwikkelen, je team trainen in conflictvaardigheid en zelf dialoog vaardig zijn? Wij hebben in onze xpand Leadership Academy een complete module over: Leidinggeven aan teams.

Van harte uitgenodigd!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten