vrijdag 9 oktober 2015

Een team zonder conflict!

Dat zou toch heerlijk zijn! Gewoon prettig samen werken met mensen die nooit zeuren, altijd samen constructief een oplossing zoeken en met veel plezier aan de slag gaan. Jammer genoeg is dat niet de realiteit! Waar mensen samen werken zijn er verschillende inzichten, verschillende wensen, verschillende irritatiepunten en verschillende manieren van werken.

De universiteiten van Utrecht en Heidelberg publiceerden in 2000 de resultaten van een tienjarig onderzoek naar werken in teams. Het volgende kwam naar voren:
Teamleden van bedrijven en organisaties waar het werken in teams op alle niveaus werd geïntroduceerd, waren na 10 jaar:

- Minder productief
- Vaker ziek
- Minder innovatief

in vergelijking tot professionals die vooral alleen werkten.

U zou kunnen vaststellen: werken in teams is niet per definitie zinvol! Toch kan een team juist productiever, innovatiever en gezonder zijn. Alleen dat proces verloopt niet automatisch. Een team productief en op een gezond niveau houden is een vak apart! Wel een vak dat u kunt leren.
Onze xpand Leadership Academy biedt teamleiders een intensieve en praktijkgerichte opleiding waarin leidinggeven aan teams centraal staat.
U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen.
Meer informatie en aanmelden? Mail naar info-nl@xpand.eu.

5 teamvaardigheden die ieder teamlid nodig heeft

Wat teamleden nodig hebben zijn specifieke vaardigheden om als team effectief en positief samen te werken: 
1.
Luistervaardigheden
Zonder actief en bewust luisteren ontstaat er nooit een dialoog en blijft een team steken op het niveau van oeverloze discussies.
2.
Zelfreflectie
Ieder lid van een team moet in staat zijn, zijn of haar eigen sterktes en zwaktes te kennen en te accepteren. Alleen dan is hij of zij ook in staat zich aan te laten vullen door de sterktes van de andere teamleden.
3.
Respect
Een team komt tot de hoogste prestatie wanneer er een cultuur van open en eerlijke waardering bestaat. Dat werkt alleen als een groot deel van de teamleden een respectvolle houding inneemt ten opzichte van zichzelf en alle andere teamleden.
4.
Assertiviteit
Naast de sociale vaardigheden hiervoor genoemd, is het ook belangrijk dat teamleden duidelijk hun eigen mening en agenda kunnen neerzetten. Je eigen prioriteiten kennen en realiseren is een voorwaarde voor succesvol en effectief werken.
5.
Conflictvaardigheid
Er bestaat geen samenwerkingsvorm zonder irritaties en conflicten. Deze alleen maar te vermijden is niet de oplossing. Conflicten zijn juist belangrijk voor de groei van een team naar een professioneel niveau. De teamleden moeten wel in staat zijn conflicten snel, open en fair op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten