vrijdag 24 juni 2016

Angst of ruimte, wat is jouw drijfveer?



Wat drijft jou voornamelijk, angst of enthousiasme? Het is de moeite waard jezelf deze vraag af en toe te stellen. Werk je meer vanuit een gedrevenheid of meer vanuit een innerlijke roeping? Ervaar je in je dagelijkse praktijk meer druk (soms in het eng gedreven door de hoeveelheid verwachting) of juist ruimte?

Onder professionals en leidinggevenden zie ik de volgende 5 typische angsten als drijvers van grote prestaties, maar tegelijkertijd ook valkuilen met gevolgen voor onze gezondheid.
  1. De angst nooit goed genoeg te zijn. En daardoor steeds maar door te gaan.
  2. De angst niet geaccepteerd te worden. En daardoor steeds weer nieuwe maskers op te zetten om overal goed over te komen.
  3. De angst verlaten te worden. En daardoor als helper er voor iedereen te willen zijn.
  4. De angst de controle te verliezen. En daardoor niets uit handen te geven.
  5. De angst respect te verliezen. En daardoor nooit je gevoelens te kunnen uiten en moeilijk open relaties te kunnen bouwen.
Wat is jouw typische ‘angst drijfveer’? Wat zijn daarvan de gevolgen in je werk? In je relaties? In de omgang met jezelf?

5 tips hoe je ruimte i.p.v. angst kunt creƫren:

  1. Beslis zelf: wat is goed genoeg? Wat zijn mijn prioriteiten? Wanneer begin ik en stop ik met mijn werk? Hoe kan ik genieten zonder te werken?
  2. Ontdek je unieke verhaal, je unieke talenten en je unieke dromen. Maak dan de keuze jezelf te accepteren hoe je bent. Omarm je sterktes en je zwaktes en durf een eigen weg te kiezen. Waardeer dan de ander om zijn of haar uniciteit.
  3. Durf ook alleen te zijn. Een-zaam-heid, betekent: met jezelf samen zijn. Dat kan zeer positief zijn als je jezelf accepteert en waardeert om wie je bent. Durf meer ‘nee’ te zeggen, dan krijg je de ruimte om ook ‘ja’ te zeggen tegen die mensen met wie je samen wilt leven.
  4. Durf los te laten. Je kunt sowieso niet alles controleren! Geef de ander de ruimte die hij of zij nodig heeft. Liefhebben is een onvoorwaardelijk ‘ja’ ten opzichte van de ander. En alleen dat geeft ruimte om positieve relaties op te bouwen.
  5. Geef respect aan de mensen om je heen in plaats van steeds respect van de ander te verlangen. Wie de ander eert en respecteert ontwikkelt gezonde en positieve relaties. Dan komt het respect uiteindelijk vanzelf naar jou terug.

Nieuwsgierig geworden? In het boek De inspirerende leider geef ik nog meer verdieping en praktische adviezen om een inspirerende leider te worden en vooral te blijven.

Het boek kost €7,50 en is hier te koop.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten