dinsdag 8 maart 2016

Meer slapen - Beter leidinggeven!

Albert Einstein sliep 10 uur per dag en was uiterst creatief en productief. Professor Nick van Dam, Global Chief Learning Officer van McKinsey en Directeur van het McKinsey kantoor in Amsterdam, publiceerde in februari 2016 in Harvard Business Review een spannend artikel over de correlatie tussen genoeg slapen en effectief leiderschap.
In een recente studie van de Harvard Medical School over senior leidinggevenden bleek dat 96% van hen ten minste enige vorm van burn-out symptomen heeft. 35% van hen leeft en werkt in een extreem negatieve conditie.

Al die zogenaamde succesvolle leiders roepen maar hoe geweldig ze met 4-5 uur slaap uitkomen. De studie van Nick van Dam laat echter zonder twijfel zien dat te weinig slaap leidt tot:
  • Slecht organisatorisch inzicht
  • Tunnelvisie en daarmee verbonden levensgevaarlijke en domme beslissingen
  • Asociaal gedrag en het verliezen van enig empathisch vermogen


Meer slaap = Meer veerkracht = Beter leiderschap.


Reden genoeg om als leidinggevende een nieuwe levens- en slaapcultuur te ontwikkelen, want in een onberekenbare samenleving moet een leidinggevende zijn/haar eigen veerkracht en die van zijn/haar team op peil brengen.

5 tips om opnieuw beter en meer te slapen:

  1. Ga altijd (5x per week) op hetzelfde tijdstip naar bed. Dat is in ieder geval voor 00.00 uur. Slaap 7-8 uur. Je lijf en je ziel hebben dat ritme nodig.
  2. Stop 60 minuten voor je slaapt met alle vormen van digitale informatie. TV, social media, telefoon, email.
  3. Maak geen ruzie na 21.00 uur. Vraag je partner om alle irritatie voor 21.00 uur te bespreken. Dus, ook beter geen email na 21.00 uur, want daar zitten ook vaak irritante thema’s tussen.
  4. Maak een wandeling of sport een uur na je avondeten. De frisse lucht, de beweging en de innerlijke rust zijn een ideale vorm om je voor te bereiden op een gezonde nachtrust.
  5. Irriteer je niet, als je in de nacht vaker wakker wordt. Dat is geen probleem, zolang je weer snel in slaap valt en uiteindelijk je 7-8 uur slaap krijgt.

Uitnodiging:

Op 24 maart, te Amersfoort, vindt module 1.3 van onze xpand leadership academy plaats, met als thema: Leiderschap en veerkracht. Dit is bij uitstek de best geïnvesteerde dag in je eigen gezondheid en kracht!


Thema: Leiderschap en veerkracht


Meld je hier vandaag nog aan voor deze module 1.3 en verheug je nu al op een dag van inspiratie, genieten en uiterst praktische tools en tips!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten