dinsdag 26 januari 2016

5 kenmerken voor authentiek leiderschap

In een tijd waarin het zoveel beter lijkt om te kiezen voor zekerheid, kiezen leiders en professionals ervoor om te gaan waarin ze geloven. Ze weten met angst om te gaan, durven hun eigen kwetsbaarheid te zoeken, hebben lef om van de gebaande paden af te gaan en vertrouwen daarbij op een innerlijk kompas. De vraag is: hoe doen zij dat en kun je dat leren?

Een aantal jaren terug werden Nederlandse iconen (waaronder Neelie Kroes, Robbert Dijkgraaf en Wubbo Ockels) gevraagd naar hun persoonlijk leiderschap. Allen noemden zij elementen, die ook kenmerkend zijn voor authentiek leiderschap:


1. Volg je plezier en durf je te laten raken door wat er op je pad komt. 
Je persoonlijke geschiedenis en diepgewortelde  – al dan niet bewuste – verlangens zijn richtinggevend voor je bevlogenheid.


2. Laat je niet weerhouden door angst en twijfel en wees bereid risico's aan te gaan door met enorme focus in het diepe te springen!
Maak je los van zekerheden, regels en verwachtingen van anderen, zet voornemens om in daden en volg het spoor met focus. Ook als dat verlies van status en financiële onzekerheid met zich meebrengt.


3. Ga 'diep' en (her)vind jezelf!
Lastige en pijnlijke crisissituaties – zoals een burn-out, het overlijden van dierbaren, verbroken liefdesrelaties, conflicten met collega’s en/of ontslag – kunnen achteraf sleutelmomenten zijn.


4. Leer doseren en zet door!
Het bereiken van dromen en ambities en het ontwikkelen van talent kost tijd en energie, geeft frustratie en een hoge mate van stress. Stel je ambities bij en tank voldoende bij door te ontspannen en lichamelijk fit te blijven.


5. Blijf leren, vooral van je fouten. Zoek de stilte en maak gebruik van je intuïtie. 
Zie jezelf als instrument. In beweging zijn betekent ook nieuwe dingen uitproberen en fouten mogen maken. Om gericht te blijven op je innerlijke waarden, om eigen grenzen en behoeftes te bepalen, maar ook om situaties te beoordelen, moet je je regelmatig afzonderen van lawaai en bezigheden.


Ben je al een leider of professional die past in deze tijd? In welke van de 5 elementen van persoonlijk leiderschap wil je dit jaar groeien? 

Deze 5 kenmerkende elementen kun je ontdekken en ontwikkelen in onze eerste themamodule Authentiek Leidinggeven van het xpand Leadership Academy die start op 9 februari 2016. 
Meer informatie over deze training vindt u hier. 

Wacht niet te lang met aanmelden! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten