maandag 20 augustus 2012

Stress tussen werk en gezin: voorkom en pak het aan!

Heerlijk vakantie! Geen klok, geen gehaast. Vanochtend stond ik op het schoolplein. De eerste schooldag is weer begonnen. Opgewondenheid alom. Wat jammer dacht ik: we nemen afscheid van vrijheid, rust en ruimte. De klok bepaalt weer ons ritme met de nodige stress. Op tijd naar school, op tijd naar het werk. Deadlines! Voor we het weten zitten we weer in de fuik: heel veel dingen willen. Of, niet willen, en toch doen. Je opgejaagd, moe en uitgeput voelen. Kan het anders?

Focus op stressmanagement
Werknemers die geplaagd worden door stress zijn minder in staat zich te focussen op hun werk en tegelijkertijd een gezonde band op te bouwen met hun kinderen. Stress zorgt voor irritaties, het emotionele uitvallen naar partner, kinderen of collega’s en tijdrovende fouten door verminderde concentratie. Hoe kan ik stress verminderen in mijn gezin en emotionele uitputting voorkomen? Of, anders gezegd: hoe combineer ik met meer plezier en vreugde werk & ouderschap?

Anti-stress tips voor werkende ouders
Zorg voor heldere planning. Wees georganiseerd
Een belangrijke vaardigheid is: realistisch plannen. Als je vooruit plant en routines inbouwt kom je minder snel voor verassingen te staan. Loop de avond ervoor de volgende dag alvast door. Regel een extra achterwacht die je te allen tijde kunt bellen, mocht je school of BSO niet op tijd halen.

Zorg voor verbondenheid
Kinderen die zich verwaarloosd voelen, vragen sneller negatieve aandacht. Werkende ouders die gevoel hebben te weinig tijd te hebben voor hun kinderen voelen zich vaak schuldig. Schuldgevoel leidt weer tot stress toename. Stress breng je over op je kind. Ook al werk je veel, toch kun je gericht aandacht en tijd aan je kind geven, zodat het zich gezien en gehoord voelt. Een voorbeeld: kun je niet aanwezig zijn bij een belangrijke gebeurtenis. Stuur een sms, bel naar afloop direct op, of stop een opbeurend briefje in de lunchbox. Zo geef je boodschap: ‘ik ben er niet, maar ik denk wel aan je. We zijn verbonden!’

Grenzen stellen
Leer ‘nee’ zeggen tegen verantwoordelijkheden die niet jouw prioriteit zijn. Zeg alleen ‘ja’ tegen die dingen die overeenstemmen met jouw visie voor je gezin of passen in de lijn van je werk, vaardigheden of ambities. Bescherm je gezinstijd samen!

Zorg goed voor jezelf
Kies bewust om meer rust en ruimte in te bouwen. Wanneer je zowel fysiek als emotioneel niet goed in je vel zit, dan kun je ook niet goed presteren. Om zowel op je werk als thuis gezond te kunnen presteren, zul je als werkende ouder goed voor jezelf moeten zorgen. Denk daarbij aan: voldoende slaap, momenten van rust in bouwen, voldoende waardering en liefde uiten naar je partner en kinderen, regelmatig vragen om feedback op je werk (zorgt ervoor dat je weet waar je staat). Goede zelfzorg zorgt ervoor dat je tijdig je energie weer oplaadt en efficiƫnter kunt werken.

Wees creatief en lach om je fouten
Lopen dingen mis. Lach erom. Probeer de humor van je fouten in te zien. Humor werkt sterk relativerend. Het helpt je om je situatie opnieuw te bekijken. Het zet je aan tot creativiteit. En, dat heb je nodig om tot nieuwe oplossingen te komen in stressvolle situaties.

Speciaal voor werkende moeders die met meer plezier werk en moederschap willen combineren, organiseert xpand  op 11 oktober 2012  een training: ‘Werk en moederschap’. Voor opgave zie onze website: www.xpand.eu

Wat zijn jouw belangrijkste stressoorzaken als werkende moeder? Laat het ons weten. Plaats je reactie op deze blog en je krijgt een reactie terug.

Jolanda Nooteboom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten